Conesa. 21 d’octubre de 2017

CONESA, UN POBLE NASCUT EL SEGLE XI
21 d’octubre de 2017

A Catalunya tenim pobles, paratges i llocs força interessants i ben coneguts en general. L’interès per conèixer-los és una taleia que anima els turistes de l’Agrupació a visitar-los i gaudir del seu encant. Aquest és el cas de la sortida realitzada el 21 d’octubre quan vam anar a la vila de Conesa, a la Conca de Barberà, i quedàrem sorpresos del seu atractiu i de l’essència medieval que encara conserva en el seu casc antic delimitat perfectament per una muralla defensiva amb solament dos portals, el de Santa Maria i el de Sant Antoni, que encara són els dos punts d’entrada al clos emmurallat.


La nostra visita va ser acompanyada per un guia molt coneixedor de la vila i de la seva participació a la història de Catalunya. Vàrem recórrer els seus carrers, la plaça Major on hi ha un forn de pa del segle XIV, que actualment és la Casa de la Vila, i és també un petit museu rural. Vàrem sortir pel portal de Sant Antoni per fer un tomb fora muralles. No cal dir que també vam visitar l’església de Santa Maria, d’estil gòtic del segle XIV, majestuosa i amb una bonica portalada.

A Conesa hi viuen actualment una cinquantena de persones però gairebé totes les cases estan conservades o refetes amb molta cura de conservar el seu caràcter medieval. Cal destacar l’antiga casa Delmera reedificada el segle XII i restaurada el 1569 amb una façana ben característica de l’època. Actualment està habitada però són els estiuejants qui avui en dia donen vida al poble.

Posats a contribuir a la seva vitalitat vàrem dinar al bar-restaurant del Sindicat Agrícola on ens van atendre molt bé amb un bon àpat . D’anada esmorzàrem com altres vegades al bar El Celler de l’Ordal.