Històric de seus de l’Agrupació

El primer referent on es va concebre la fundació de l’Agrupació Sardanista de Barcelona (1922) és el Bar La Cava Universal, del Portal de la Pau; i la primera seu social es va instal·lar al Centre Radical del carrer de l’Hospital núm. 131, com a rellogat. L’any 1923, l’Agrupació es va traslladar al Bar Pàtria (més tard Saló Empòrium) al carrer de Muntaner núm. 4. L’any 1926 es torna a produir un nou canvi de local i l’Agrupació se’n va a la Sala de Patins Lluna Parc, del passatge Bernat Martorell. Dos anys més tard es torna a engegar la moguda que porta a l’Agrupació primer al Teatre Fontova, aleshores anomenat La Alegria, situat al carrer Rocafort i Avinguda Mistral i posteriorment als soterranis del Teatre Olympia. I poc temps abans del conflicte bèlic del 36, l’Agrupació va fer estada al carrer de Francesc Layret, xamfrà a Blasco de Garay i ja el 1939, al carrer de l’Aurora.

Obligats o induïts pel règim polític dictatorial, l’any 1939 l’Agrupació es re-funda com a Secció Sardanista del Club Dinàmic, i s’instal·la al carrer de Banys Nous número 9. L’any 1948 apareix l’ACFB, seqüència de l’Agrupació Sardanista fundada el 1922. En aquesta època de postguerra, trobem l’entitat instal·lada al carrer de Sant Honorat número 1. Més endavant, lloga un nou local social a la Via Laietana a l’alçada de l Passatge Permanyer. I finalment, l’any 1967 arriba al carrer Pi.

Es conserven documents que certifiquen l’adequació del local a l’hora de convertir-se en local social. Respecte aquest tema del canvi de seu per la rescissió del contracte, tots els documents administratius estan guardats a la carpeta història. Sembla que intentaren recorrer, sense èxit.

Al 2007 l’Agrupació es trasllada forçada per la rescissió del contracte de lliguer a un altre pis de lloguer a la plaça de Ramon Berenguer, pendent de les gestions iniciades amb l’Ajuntament per a la concessió d’un local social projectat com a referent sardanista a la ciutat.

Al 2008 l’estage social es troba a la plaça de Ramon Berenguer el Gran, 2.

L’any 2017 s’inaugura La Casa de la Sardana al carrer Pou de la Figuera, 15, al districte municipal de Ciutat Vella, actual seu de l’Agrupació. Aquesta iniciativa concentra en un mateix espai les entitats sardanistes de diferents àmbits d’actuació domiciliades a la ciutat de Barcelona.