L’Agrupació

 

L’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona (ACFB) es va fundar l’any 1922 amb el nom d’Agrupació Sardanista de Barcelona, esdevenint actualment una de les entitats culturals més veteranes en l’àmbit barceloní. L’entitat, al llarg de la seva trajectòria, ha estat distingida amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1988) i la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona (1997), així com amb altres distincions de l’àmbit sardanista i cultural de Catalunya i reconeguda per la seva activitat cultural per la UNESCO.

L’ACFB està en procés de renovació de les seves estructures i amb l’impuls que esperem ens doni el nou local que vam estrenar el 2011, al carrer Pou de la Figuera, i amb l’adaptació a les noves eines que ens facilita la tecnologia informàtica (web, facebook, twitter,…) volem donar una nova embranzida a l’entitat, fent un especial esforç en la integració en el nou barri, Santa Caterina, Sant Pere i La Ribera, i en la incorporació de nous socis.

 

Sardanes i cobla

L’Agrupació ha organitzat durant més de 60 anys les ballades de sardanes a la Plaça de Sant Jaume i, actualment, des del 2010, ha assumit l’organització de les ballades dels diumenges i dies festius al matí al Pla de la Catedral de Barcelona, un total d’una quarantena de ballades anuals en què hi participen les més prestigioses cobles de les comarques barcelonines i també d’altres indrets del país. En aquest aspecte, és important remarcar la voluntat i el compromís assumit per les cobles participants en fer aflorar l’extens patrimoni existent, coordinant la programació per tal de fer-la el més variada i rica possible.

Un dels actes que organitza l’Agrupació i que ha esdevingut referent en el calendari musical barceloní és el Memorial Joaquim Serra. Ja des del 1958, l’any següent de la mort del mestre de Peralada, l’entitat es plantejà organitzar diversos certàmens musicals i concerts per reivindicar i difondre el llegat musical del mestre Serra que fou soci d’honor de la nostra associació. A partir l’any 2000, s’adoptà el format actual de Memorial, un concert de dues cobles amb encàrrec d’obres per a cobla a autors acreditats internacionalment i que, fins aquell moment, no havien conreat encara la música per a cobla. Entre els que han participat fins ara (2014) hi trobem noms com Joan Albert Amargós, Albert Guinovart, Alberto García Demestres, Carles Cases, Eduard Iniesta, Josep Vila, Peter Bacchus, Esteve Molero, Mauricio Vilavecchia o Jordi Vilaprinyó i, des de l’any 2009, també compositors estrangers com els americans Kevin Kaska i Louis Stewart i l’anglès Tim Garland. També s’ha promogut l’estrena d’obres d’autors ja avessats i reconeguts en l’àmbit coblístic com Manuel Oltra, Josep M. Serracant, Josep Padró, Víctor Cordero, Joan Elies o Santi Molas.

En aquest mateix aspecte cal destacar la secció “Amics dels concerts” i el cicle anual que organitza ininterrompudament des del 1956. En les darreres edicions, s’han iniciat una col·laboració amb el departament de pedagogia del Conservatori Municipal de Barcelona, per tal d’acostar a l’alumnat específic i al general a aquesta faceta de la música catalana massa vegades menyspreada i oblidada.

 

Més seccions

L’ACFB compta també amb el Grup de Muntanya la secció més veterana que ha celebrat ja el seu 60è aniversari, el Grup de Teatre Amateur Eduard Costa i la secció de Turisme Cultural. Podeu trobar una informació més detallada de cada secció a la seva plana respectiva. Entre els projectes que tenim previstos a l’entorn del nostre teixit associatiu, volem endegar diversos cursos de sardanes, teatre, català, altres danses, etc., així com també un cicle de conferències a l’entorn de les diferents facetes i variants de la cultura popular i tradicional, a banda de continuar les activitats ja habituals de l’entitat com ara els senders, el cicle d’audiovisuals, els concerts de joves intèrprets, etc.

 

Història i aniversaris rodons

En els seus primers anys l’Agrupació va estar ubicada a diferents indrets i amagatalls. El primer de novembre de 1951 va inaugurar un local propi al carrer Sant Honorat i des d’aleshores ha estat ubicada quasi sempre en el districte de Ciutat Vella: al carrer del Pi, a la Plaça de Ramon Berenguer el Gran i actualment al carrer Pou de la Figuera.

Des de la seva fundació ha mantingut una activitat de foment de la llengua i la cultura catalanes, principalment en el món sardanista, però incorporant també moltes altres activitats que han enriquit la nostra entitat al llarg dels anys. Cal remarcar el període que comprèn els anys 1939-1946, en què l’Agrupació, com tantes altres entitats i associacions, va mantenir un imprescindible esperit de lluita per tal de conservar la nostra identitat i les nostres tradicions. A partir d’aquesta data va començar a reeixir amb més força i es podria situar entre els anys 1960 i 1975 l’època amb més activitat associacionista de l’entitat.

Finalment, volem recordar alguns dels actes que es van celebrar amb motiu del 50è i 75è aniversaris de l’entitat:

  • 50è aniversari (1972)

El pregó de les festes el va fer l’historiador Sr. Josep Mainar i Pons a la sala d’actes d’Òmnium Cultural (Palau Dalmases); un concert de música i cançó catalana a càrrec de cobla La Principal de la Bisbal i la cantant Núria Feliu; diverses ballades de sardanes extraordinàries a la Plaça de Sant Jaume; el concurs musical Joaquim Serra al Palau de Congressos; la Renovació de la Flama de la Llengua Catalana a Montserrat; i la cloenda al Palau de la Música Catalana, un concert extraordinari amb motiu del Dia Universal de la Sardana.

  • 75è aniversari (1997)

El pregó de festes que va fer l’Honorable Senyor Joan Vidal i Gayolà, aleshores president del Centre de Promoció de la Cultura Tradicional i Popular Catalana de la Generalitat de Catalunya, que es va dur a terme al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona; la renovació de la Flama de la Llengua Catalana a Prada de Conflent i a Montserrat; un concert al Palau de la Música amb tres cobles: Mediterrània, Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Principal del Llobregat, amb l’actuació de la Coral Polifònica de Puig-reig; una trobada de colles sardanistes veteranes i diversos concerts extraordinaris. La cloenda la va presidir Jordi Pujol i Soley, President de la Generalitat de Catalunya, i va tenir lloc el 13 de juny de 1998 al Saló de Sant Jordi del Palau de la Generalitat.