GERRI DE LA SAL
17 de febrer de 2018
La sortida turística del 17 de febrer al Pallars Jussà tenia com objectiu visitar primer el poble de Peramea i l’església de Santa Maria de l’antiga abadia benedictina de Gerri de la Sal. Les circumstàncies climatològiques i el fet que Peramea té carrers força costeruts i moltes escales, va aconsellar deixar per una altre ocasió aquesta visita quant no hi hagués risc de glaçades amb possibles relliscades i caigudes.
Així doncs, en lloc d’anar-hi, ens vam quedar a Gerri de la Sal amb l’oportunitat de fer una visita als salins d’aquet poble marcat ja dels del segle IX per la producció de sal com element que donà vida econòmicament i social a aquesta població. La visita als salins va ser amb explicacions molt interessants i instructives. Això omplí el matí amb sol i temperatura agradable malgrat el presagi de la intensa boira que vam trobar durant el viatge d’anada.
Gerri de la Sal és actualment un poble apagat, sense cap botiga, amb solament 67 habitants a l’hivern, tot degut a l’abandonament de la producció de sal a partir dels anys 70. Abans la recollida d’unes 1500 tones anuals donava treball i vida al poble, avui el trobem vuit i trist.
Per dinar vam anar a Baró, un poblet amb residències turístiques i de vacances, on ens entaulàrem a la Fonda Farré per fer un bon àpat tot contemplant una pluja que ens acompanyà tota la tarda, cosa que no impedí visitar la monumental església romànica del segle IX amb unes bones explicacions de la història d’aquest Monestir benedictí.
En tornar vam veure una bonica posta de sol que originà unes panoràmiques espectaculars en els pantans de Sant Antoni i Terradets. L’arribada a Barcelona va ser més tard que en les altres sortides ja que el trajecte era llarg, d’uns 250 quilòmetres. No obstant tots els turistes vàrem quedar molt satisfets de la diada cultural viscuda.