Memorial Joaquim Serra 2022

El Memorial Joaquim Serra 2022 en el marc del centenari de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona

Elisenda Fàbregas (Terrassa, 1955) ha estat la compositora escollida per l’encàrrec anual del Memorial Joaquim Serra. Fàbregas va iniciar la seva formació com a pianista al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona. Al 1977 es va traslladar als Estats Units amb una beca post-doctoral Fulbright on va obtenir un mestratge de l’Escola

Juilliard i dos doctorats, un d’educació de la Universitat de Columbia Teachers College i un de composició del Institut Peabody de la Universitat de Johns Hopkins. Va començar les seves activitats de composició escrivint per a conjunt de cambra, solista instrumental (incl. piano), cicles de cançons, i més tard, obres simfòniques com “Accents Catalans” o “Simfonia No. 1”. Una de les seves obres de piano més populars és “Mirage”, encarregat pel Concurs internacional de Piano de San Antonio (Texas, EEUU) el 1997; mentre que d’entre les seves obres de cambra destaca “Voces de mi tierra”, escrita el 2003 per al Meininger-Trio. També ha treballat a Seül com a Professora Visitant d’estudis musicals i culturals a la Kyung-Hee University Humanitas College (global Campus). Actualment està establerta a Catalunya i gaudeix de la seva condició de compositora a temps complet.

A més de l’obra de Fàbregas, al concert es podran escoltar les sardanes “Vells amics” de Joaquim Serra i “Dansa que dansa” de Josep Serra, sota la batuta de Marcel Sabaté. També podrem gaudir d’una de les obres cabdals del repertori de Joaquim Serra, “Puigsoliu”, dirigida pel mestre Antoni Ros-Marbà. Ell mateix dirigirà la suite “Impressions de la Cerdanya”, obra per a dues cobles que va escriure en la seva joventut. Dintre el marc de la celebració del centenari del naixement del mestre Manuel Oltra, sentirem dues sardanes per a cor i cobla (“Campanetes” i “El campanar de Lleida”) i la suite per a cor i cobla “La Birondó”, amb la participació de la coral Cantiga sota la direcció de Montserrat Meneses. Per últim, gaudirem de l’obra “Vida” del compositor i ex-president de l’ACFB Jesús Ventura, traspassat aquest any 2022. Aquesta va ser la composició estrenada al Memorial Joaquim Serra de l’any 2020, que en aquella ocasió es va celebrar a porta tancada i sense públic a causa de la situació sanitària.

La interpretació del concert anirà a càrrec de les cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània, juntament amb la Coral Cantiga i amb Joan Torras com a percussionista. Les obres seran dirigides per Antoni Ros-Marbà, Montserrat Meneses i Marcel Sabaté, i l’acte serà presentat per Jordi Saura. Per reservar les invitacions al Memorial cal escriure un correu electrònic a info@acfbarcelona.cat o telefonar al 933 151 496, de dilluns a dijous de 16:00 a 19:30 h. El Memorial Joaquim Serra està organitzat per l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona amb l’assessorament de Músics per la Cobla, la col·laboració del Teatre del Casino L’Aliança del Poblenou i el suport de l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 

MEMORIAL JOAQUIM SERRA 2022 

 

Cobla Mediterrània

Marcel Sabaté, director

Vells amics                               Joaquim Serra i Corominas

Dansa que dansa                      Josep Serra i Bonal       

 

Cobla Mediterrània

Antoni Ros-Marbà, director

Puigsoliu                                  Joaquim Serra i Corominas

 

Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

Marcel Sabaté, director

Castell de Miravet (estrena)        Elisenda Fàbregas

 

Coral Cantiga + Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

Montserrat Meneses, directora

La birondó  

Campanetes                       

El campanar de Lleida                 Manuel Oltra

 

Cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània

Antoni Ros-Marbà, director

Impressions de la Cerdanya     Antoni Ros-Marbà

I – Contemplatiu – mainada jugant

II – Pastoral

III – Glossa final

 

Cobles Sant Jordi-Ciutat de Barcelona i Mediterrània

Marcel Sabaté, director

Vida (obra)                                 jesús Ventura i Barnet

I – Rels

II – Junts

 

 

Joan Torras, percussió

Jordi Saura, presentació

Antoni Ros-Marbà, Marcel Sabaté i Montserrat Meneses, directors