TERRES DE L’EBRE
Del 3 al 7 de maig de 2017
La ja tradicional estada a les Terres de l’Ebre la realitzàrem els turistes de l’Agrupació del 3 al 7 de maig. Cinc dies màgics que ens van permetre conèixer nous indrets del Montsià, del Baix Ebre i fins i tot del Baix Maestrat al País Valencià.
Ens allotjàrem, igual que els tres últims anys, a l’hotel La Venta de la Punta, a la població de Santa Bàrbara, i des d’allí diàriament iniciàrem els recorreguts previstos per l’Estanis, el nostre guia i gran coneixedor d’aquestes terres que ens acompanyà i ens donà molta informació de cada visita realitzada.
En primer lloc anàrem a Freginals on, de la mà del seu alcalde, descobrírem el poble en la seva essència amb una agradable passejada pels seus carrers i visita a l’ajuntament, un històric edifici refet el 1728, i a l’església de Sant Bartomeu.
L’endemà anàrem al pantà d’Ulldecona, al terme de la Pobla de Benifassà (Baix Maestrat), arribant-nos al poblet de Bellestar de la Tinença i visitant el Reial Convent de Santa Maria de Benifassà, antiga abadia cistercenca del 1233. En aquest indret vàrem dinar al restaurant Molí d’Abad, en un ambient rústic molt ben conservat i d’agradable estada i manduca.
Altres llocs visitats van ser la Torre de la Carrova, prop d’Amposta, majestuosa torre ja esmentada el 1313 i aixecada per defensar la via fluvial de l’Ebre; l’illa de Gràcia a l’Ebre, recorreguent-la amb l’autocar per estrets camins entre tarongers i mandariners amb la companyia d’un pagès que ens explicà les poc rendibles collites actuals així com els diferents propietaris de les terres.
També ens arribàrem als Ullals d’En Baltasar, curioses surgències naturals d’aigua en grans forats rodons al terra. A Amposta visitàrem el Museu de les Terres de l’Ebre i prop d’Alfara de Carles, ens endinsàrem a una piscifactoria de truites, administrada per l’ens Aigua Natura dels Ports amb l’objectiu de donar a conèixer l’aqüicultura sostenible i la pesca responsable.
A Santa Bàrbara assistírem a una representació teatral per commemorar la institució de municipi propi i independent. Hi participà un nombrós elenc d’actors i també un grup de dansa popular que ens oferí uns quants balls típics del poble i una jota espectacular.
I com cada any pujàrem al massís del Port per fer un bon dinar al Mas del Lino. Va ser servit pel restaurant Calau, dels Reguers, i consistí en un bon àpat de cuina casolana molt ben preparada i abundant. L’ambient típic del menjador i el paisatge d’aquets indret va fer que tots sentíssim una agradable sensació de benestar, tranquil·litat i eufòria. Allí ens va visitar una magnífica cabra salvatge que estigué una bona estona prop de nosaltres i es deixà retratar ben cofoia.
Aquesta experiència de passar uns dies a les Terres de l’Ebre és una cosa feliçment satisfactòria, tots en quedarem contents del tracte rebut, dels coneixements adquirits, dels àpats tant exquisits i dels paisatges meravellosos del delta, del Montsià i dels Ports.