Castell de Peralada. 8 abril 2017

Castell de Peralada.
8 d’abril de 2017

Si totes les sortides dels Turistes de l’Agrupació són força reeixides, la del passat 8 d’abril va superar les expectatives que tots teníem. Vam sortir de Barcelona mitja hora més aviat de l’habitual ja que el trajecte era llarg. A mig camí vam fer parada a Tordera per esmorzar còmodament al bar-restaurant Can Pujol i després seguírem cap a Peralada on ens esperava una guia que tot el matí ens acompanyà per fer la visita prevista.

L’iniciàrem al convent gòtic del Carme, del segles XIV i restaurat el 1875, que alberga el Museu del Vidre antic, amb 2.500 objectes des de l’Egipte faraònic, la col·lecció de ceràmica, amb 1.000 peces espanyoles datades entre els segles XIV I XIX, la biblioteca-arxiu amb 100.000 volums i el Museu del Vi, situat a les caves medievals, amb més de 800 objectes enològics.

Després entràrem al molt ben conservat claustre on hi ha una bona col·lecció d’escultura de pedra procedent fonamentalment de Sant Pere de Rodes i de Santa Maria de Besalú. Des del claustre accedírem a l’Església que conserva un excepcional teginat de fusta policromada, la imatge de la Mare de Déu del Carme amb una preciosa corona de plata i moltes altres obres d’art que, amb el conjunt arquitectònic del temple, el fan digne de contemplació. No cal dir que aquesta visita al convent ens deixà bocabadats, sorpresos i plenament satisfets de conèixer la col·lecció privada d’art de les més importants i visitades de Catalunya.

Però no s’acabà aquí la nostra visita ja que la guia ens conduí al bonic jardí del Castell amb un bon recorregut per conèixer arbres centenaris, un llac amb ànecs i cignes, i un bon nombre de nius de cigonyes amb bons exemplars d’aquetes aus covant i vigilant les seves llars. Aquest passeig s’acabà a la gran plaça que hi ha davant el Castell amb dues imponents torres circulars i la paret revestida per l’heura. Aquest Castell fou antiga residència dels vescomtes de Rocabertí i comtes de Peralada, i conserva poc de la primitiva construcció gòtica de finals del segle XIII perquè es va restaurar a finals del segle XIX a l’estil dels castells francesos. Actualment és un casino de joc.

Acabada la visita, que durà més de dues hores, tots teníem ganes de seure i d’anar a dinar. Abans, però, vàrem fer l’aperitiu a la terrassa del restaurant El Grill del Celler on teníem taula reservada. Una llarga i espectacular taula per els trenta-cinc turistes on gaudirem d’un molt bon dinar, amb vi de D.O. Empordà i copa de xampany obsequi del Museu del Castell de Peralada. El temps primaveral fou esplèndid, cosa que contribuí a fer molt agradable aquesta sortida turística tant cultural i plaent que recordarem sempre.