CELEBRACIÓ DEL CENTENARI DE L’AGRUPACIÓ CULTURAL FOLKLÓRICA BARCELONA – XXI FESTA ENDAVANT A MONTSERRAT

Cap de Setmana del 13 al 14 de Maig del 2023

1) Dissabte 13 de Maig del 2023

Avui hem sortit des de la Diagonal/Palau Reial a tres quarts de nou la Montserrat Martorell, l’Enric Caballé, en Miquel Piquet i en Martí Simó en cotxe per anar a Montserrat. Massís de formes singulars, sent el cim de Sant Geroni el més elevat (1.237,9 metres), situat entre les comarques del Bages, l’Anoia i el Baix Llobregat. La llegenda diu que uns nens van trobar la talla de la Mare de Déu l’any 880 a la Santa Cova. La Mare de Déu o dita “la Moreneta” és una talla romànica del segle XII enfosquida al llarg del temps. La seva diada se celebra cada 27 d’abril.
Al segle XII un monjo procedent de Ripoll, va fundar el Monestir de Santa Maria, sota la jurisdicció d’aquest últim fins que al segle XV que s’independitza de la tutela del Monestir de Ripoll. L’any 1493 per ordres de Ferran el Catòlic depengué dels monjos de Valladolid. El segle XIX el Monestir va patir dos incendis per les tropes napoleòniques i a causa de la desamortització de Mendizábal va ser saquejat i incendiat. L’any 1844 es va restablir el monestir. Sota l’Abat Montades es va restaurar tot el recinte. Durant la dictadura sota la direcció Abat Aureli M. Escarré prengué una actitud catalanista i de resistència contra el franquisme. Avui i sempre ha sigut bressol de la nació catalana.
Arribats al monestir amb un temps de sol i pluja ens hem instal·lar-nos tots quatre a l’Alberg Abat Oliva. Després hem anat a fer l’excursió seguint el Camí de Sant Miquel fins a l’església homònima. Hem fet una forta pujada fins a arribar a l’Església de Sant Joan i pujant unes escales a l’Església de Sant Onofre on teníem unes magnífiques vistes de tot el massís. En acabat hem dinat al Restaurant Els Apòstols. A la tarda ens
hem pres un temps de descans, caminant pel Rosari Monumental de Montserrat, on ens hem trobat un grup d’isards. Hem arribat a la Capella de la Santa Cova que estava tancada. Se’ns ha fet l’hora d’arribar a l’Alberg Abat Oliva on hem sopat i dormit.

1) Diumenge 14 de Maig del 2023

Amb un dia solejat han vingut amb autocar des de Barcelona trenta-cinc socis per celebrar el Centenari de l’ACFB. Acabats d’esmorzar hem anat a tres quarts d’onze a la Missa Conventual on la nostra sòcia Maria Àngels Felipe ha llegit una síntesi històrica de l’Agrupació. La Missa ha estat acompanyada amb els cants de l’Escolania de Montserrat. Acabat l’ofici alguns socis han venerat la Santa Imatge de la Verge de Montserrat. Mentre que la Junta Directiva de l’ACFB era rebuda per l’Abat Manel Guasch i Hurios. El nostre president Eduard Costa ha llegit un text sobre l’història de l’ACFB.
A dos quarts de dues hem anat amb autocar fins al municipi de Monistrol de Montserrat on hem dinat a l’Hostal Monistrol. Després de dinar els presidents de l’Agrupació i del Grup de Muntanya Eduard Costa i Miquel Piquet han lliurat el Piolet d’Argent de l’Any 2022 a l’Estefani Schoreder que no l’ha pogut recollir i corresponent a l’Any 2023. Els Piolets de Bronze per a: Víctor Casanoves Masdeu. Els senyors Xavier Galcelan i Maria Teresa Ubach no han pogut recollir els Piolets de Bronze. I els Piolets d’Argent a: Nuria i Manel Viñals. Acabat el lliurament la Montse Martorell i en Miquel Piquet han lliurat el premi al “Soci de Gran Recorregut” a: Xavier Gràcia i Valentí, Enric Caballé Sanchis i a Eduard Costa Maestre.
Acabat el lliurament de premis hem fet un sorteig on diversos socis han sortit premiats i hem regalat unes tasses a tots els presents, obsequi de l’Enric Fiestas.
Hem de donar les gràcies a la Montse Martorell i en Miquel Piquet per haver organitzat aquest acte del centenari de l’Agrupació englobat dintre de la Festa Endavant.

 

Endavant socis. Endavant Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona!

 

DESCARREGA CRÒNICA

 

GALERIA FOTOGRÀFICA CENTENARI

 

GALERIA FOTOGRÀFICA XXI FESTA ENDAVANT