Collsuspina, Torrent Mal, Coves del Toll, Collsuspina

SENDERS DE PETIT RECORREGUT PER CATALUNYA

Excursió II
Ruta: Collsuspina, Torrent Mal, Coves del Toll, Collsuspina – 8,85 Km – 3h.
Diumenge 11 de Març de 2018

Hola, amics del Grup de Muntanya!

Avui ens hem trobat al municipi de Collsuspina, situat a la comarca del Moianès, sis caminadors: la Montse, l’Enric, el Xavier, el Víctor, el Miquel i el Martí. Sortint del carrer Major, on hi ha la Creu de terme, seguim una pista asfaltada envoltada de camps de cultiu i cases que ens assenyalen el final de la vila.
Seguim recte un camí, a la dreta veiem un dipòsit d’aigua de Can Pedrós. Abandonem la pista fins a creuar quatre vegades el torrent de la Griolera. Caminant per un camí, passem un pontet de fusta sobre el torrent del Bassot, on arribem a les instal·lacions de les Coves de Toll.

Aquí hem fet una visita cultural on un guia ens ha explicat que aquestes coves van estar habitades per la fauna fa 110.000 anys i per éssers humans fa 50.000 anys.

Seguim una pista asfaltada que travessa el torrent del Mal i pugem un camí que va carenejant. Ens porta a un espai que serveix per fer proves amb drons.

Passem pel costat de les granges de l’Espinoi fins a entrar a Collsuspina pel carrer Major. Després de l’excursió hem anat a dinar a la Taverna l’Espina.

Collsuspina es va formar per la fusió de dos velles parròquies osonenques de Tona i Balenyà. La primera casa que es va construir va ser l’hostal actual de Can Xarina l’any 1550. Al voltant d’ella es van aixecar casetes del segle XVI, però que posteriorment van ser reformades els segles XVII i XVIII. Destaca l’església parroquial de Santa Maria dels Socors construïda entre els anys 1592 i 1600, ampliada el 1880 amb una façana nova, un campanar i unes capelles laterals.
Ens veiem aviat!

Martí Simó Pascual (11/03/2018)