La ruta dels molins de Calldetenes a Sant Julià de Vilatorta

SENDERS DE PETIT RECORREGUT PER CATALUNYA
Ruta: La ruta dels molins de Calldetenes a Sant Julià de Vilatorta – 16,18 Km. – 4:57 h
Diumenge 18 de maig de 2019

Bon dia, amics del Grup de Muntanya!

Avui hem sortit de la Vil·la de Sarrià quatre caminadors: la Montserrat Martorell, l’Enric Caballé, en Miquel Piquet i en Martí Simó. Ens hem desplaçat fins a les afores del municipi de Calldetenes situat a la comarca d’Osona on ens estava esperant l’Enric Fiestas. Hem començat a caminar pel carrer Germà Antoni Castany fins arribar a torrent de Sant Martí per un camí lateral ple d’arbres i ombrívol, on ens anem trobant diversos molins com: el Molí del Pujol, la Font de la Gana (on hem parat per a esmorzar), el Molí Frontera, el Molí de Rosanes. Hem creuat vàries vegades el torrent de Sant Martí per diversos ponts de fusta. A l’altra vorera del torrent hem vist de lluny l’antiga parròquia romànica del segle XII de Sant Martí de Riudeperes.
Tot seguit hem vist la Font Vermella fins que hem entrat al municipi de Sant Julià de Vilatorta pel passeig del Torrent deixant a un costat la Font d’en Pep. Seguim una pista on hem trobat la Font del Cargol, fins a arribar al Parc de les Set Fons, on hi ha una font amb set sortides d’aigua datada de l’any 1723.
Seguim el GR 2, fem una forta pujada per la carena fins als 625 metres i arribem a les ruïnes de la Casa Forta de Bellpuig, castell que data del segle XII.
Caminem pel “Camí de Carena”, i a la dreta tenim una bona vista sobre Vic, Calldetenes i part de les muntanyes lluçaneses.
Fem una lleugera baixada fins arribar a la Font de la Riera. Passem per sota de l’Eix Transversal fins arribar a un caminet que ens condueix a una granja situada a l’esquerra. Baixem el camí fins arribar a la carretera comarcal BV-5202, on caminem una estona fins desviar-nos per una pista asfaltada, antic tram de l’anomenat aeròdrom de Vilatorta, antic camp d’aviació republicà.
Agafem la pista asfaltada a la dreta, deixant lluny la petita capella de Sant Marc, i caminem fins arribar a les afores del municipi de Calldetenes on anem a buscar els cotxes.

Acabada l’excursió ens hem desplaçat fins al municipi de El Figaró i Montmany (Vallès Oriental) on hem anat a dinar al Bar Restaurant “La Cuspineda” tots cinc. Allà hem gaudit d’una bona companyia.
Hem de donar les gràcies a l’Enric Fiestas i l’Enric Caballé per haver-nos guiat i portar-nos a tots pel bon camí fins arribar al nostre objectiu.

Martí Simó Pascual (18/05/2019)