La Vall de Boí. Del 21 al 25 de juny 2018

LA VALL DE BOÍ
Del 21 al 25 de juny 2018

Vàrem acabar la temporada turística 2017 / 2018 fent una estada de cinc dies a Erill la Vall, del 21 al 25 de juny, allotjant-nos a l’Hotel L’Aüt, davant mateix de la preciosa església romànica de Santa Eulàlia. Des d’aquí els vint-i vuit turistes de l’Agrupació iniciàrem un seguit de sortides per visitar indrets bellíssims de tres valls del Pirineu: la Vall de Boí, la Vall de Benàs i la Vall Fosca.

A la Vall de Boí, a més d’anar a contemplar el Pantà de Cavallers, amb la seva impressionant presa, també ho aprofitàrem per conèixer tres esglésies inscrites en el Patrimoni Mundial de la UNESCO que l’any passat no vàrem visitar: la Nativitat de Durro, Sant Quirc de Durro i Santa Maria de Cardet, construccions dutes a terme durant els segles XI i XII i d’una excepcional importància en el conjunt romànic de la Vall de Boí.

La pujada a la Vall Fosca, iniciada a la Pobleta de Bellveí i amb el riu Flamisell com a eix, ens va permetre gaudir d’un paisatge constantment canviant que ens portà fins a Capdella per visitar el seu Museu Hidroelèctric i la central hidroelèctrica inaugurada l’any 1914, una joia de la tècnica, ja que fou la primera central de corrent altern de Catalunya.

A l’hora de dinar teníem taula reservada a l’Hotel Vall Fosca, al poble de Molinos, on ens atengueren esplèndidament. La tarda l’aprofitàrem per anar a fer una visita guiada al poble de Peramea (Pallars Sobirà), tot vorejant l’estany de Montcortès.

La Vall de Benàs ens va fascinar totalment. El recorregut per carretera fins arribar-hi ja va ser interessant per la varietat de paisatges que anàvem veient. A Benàs visitarem el Centre d’Interpretació del Parc Natural Posets-Maladeta on ens informàrem de les seves característiques i els seus valors naturals. Vàrem fer una volteta per la vila i després seguírem per carretera vall amunt i al cap de 12 quilòmetres, seguint el curs del riu Esera, vàrem arribar al gran miracle visual dels Plans de l’Hospital, estació d’esquí nòrdic i de muntanya i amb un majestuós i luxós hotel on vàrem fer un bon dinar.

En acabar vàrem anar al poblet de Sarllé, situat a 1.540 m. d’altitud, que ha sabut salvaguardar el seu casc antic amb l’estructura primegènia del segle XI. El vàrem recórrer fins arribar a un bon mirador amb panoràmiques magnifiques de la vall i del conjunt de pics que conformen el massís del Posets i del Perdiguero, una joia que mai deixaries de mirar.

La vigília de Sant Joan, a Erill la Vall, vàrem poder contemplar la baixada lluminosa de les falles de Boí, espectacle encantador, i després a l’hotel celebràrem la revetlla amb molt bona coca, xampany i tertúlia que s’allargà fins ben tard.

De tornada a Barcelona vàrem fer parada a Figuerola d’Orcau (Pallars Jussà), poble que vivia de les vinyes abans de la fil·loxera, amb un celler a cada casa. Actualment sembla que la vinya torna a ser cultivada i per això vàrem visitar el celler Terrer de Pallars on ens convidaren a fer un tastet dels seus vins. Per dinar vàrem anar al restaurant La Rosta, a Isona, on ens oferiren una bona graellada de carn.

La cloenda de la temporada turística amb l’estada a la Vall de Boí i la visita a la Vall Fosca i a la de Benàs ha sigut un èxit. Tots els participants hem quedat contentíssims d’aquesta sortida i esperem que les propostes que la Secció de Turisme ens faci per la propera temporada siguin igualment tan satisfactòries.