La Vall de Boí. Del 21 al 25 de juny de 2017

LA VALL DE BOÍ
Del 21 al 25 de juny de 2017

L’any 2000 la Unesco va declarar Patrimoni de la Humanitat el romànic de la vall de Boí, un conjunt d’esglésies i ermites ubicades en un paisatge d’excepcional bellesa. Per admirar aquest valuós patrimoni el Grup de Turistes de l’Agrupació organitzà la tradicional sortida de Sant Joan fent una estada de cinc dies a aquesta vall. Així el 21 de juny, trenta-dos turistes van emprendre l’anada a la vall de Boí fent estada a l’hotel L’Aüt, a Erill la Vall, i a pocs metres del vell campanar de l’església de Santa Eulàlia. Des d’allí diàriament vam fer sortides per visitar l’església de Sant Feliu de Barruera, Sant Joan de Boí, Sant Climent de Taüll, la més icònica, indubtablement, Santa Maria també a Taüll i, evidentment, Santa Eulàlia d’Erill la Vall. Un excel·lent guia ens acompanyà a aquestes visites i ens donà moltíssima informació, cosa que va fer encara més interessant la contemplació de la bellesa i singularitat de cadascuna d’elles.

També anàrem a la Vall d’Isàvena a la Ribagorça aragonesa, per visitar la catedral de Roda d’Isàvena refeta el segle XI després que els musulmans destruïssin la primitiva catedral del segle IX. L’actual catedral, consagrada el 1020, és un autèntic tresor del romànic d’incalculable valor amb un claustre preciós del segle XII amb la particularitat que en els àbacs a l’interior dels arcs hi ha esculpides multitud d’inscripcions funeràries, un cas únic el nostre país. A la cripta hi ha el sarcòfag dels Sant Ramon que fou bisbe d’aquesta catedral i que morí el 1126. La visita va ser acompanyada per una guia que ens va fer veure molts detalls el tresor de la catedral. Actualment algunes de les seves dependències han sigut reconvertides en la “Hospedería de Roda de Isábena”, i l’antic refectori és ara un sumptuós menjador on hi van fer un bon dinar. De retorn a l’hotel vàrem fer parada al Pont de Suert per donar una volteta pel poble. Després de sopar, com que era la vigília de Sant Joan, i a Boí fan la baixada de les falles, anàrem a un mirador des d’on vam veure la corrua de fallaires zigzaguejant muntanya avall fins el poble, un espectacle sorprenent. Un cop acabada la davallada a les falles vam celebrar a l’hotel la revetlla amb una bona coca i xampany.

El dia de Sant Joan ens endinsàrem amb taxis al Parc Nacional d’Aigüestortes per la vall de Sant Nicolau fins el planell d’Aigüestortes, a 1.800 m. d’altura, i vam poder fer una bona passejada gaudint de l’espectacle de l’aigua del riu Sant Nicolau i també, des d’un mirador cap a l’oest, el panorama de la Vall amb l’estany de Llebreta als peus i el pic l’Aüt (2.119 m.) al fons. A la tarda l’aprofitarem per fer una tranquil·la passejada pels jardins del Balneari de Caldes de Boí.

El diumenge, dia 25, emprenguérem la tornada cap a Barcelona, però encara vam aprofitar el matí per fer l’última visita del romànic. En passar per Sopeira hi vam fer parada per conèixer l’impressionant monestir benedictí del segle XII de Santa Maria d’Alaó. Els seus orígens són visigots, però el 1006 els musulmans el van arrasar i es va haver de fer de nou i consagrar el 1123. Amb el temps sols queda la sensacional església, del claustre i altres dependències sols se’n poden veure vestigis. Una guia ens explicà la seva història.

En total van ser cinc dies meravellosos que sempre recordarem. A l’hotel hi vàrem estar molt còmodes, amb un tracte de ben agrair, una cuina molt ben feta i una estada recomanable. El viatge va ser perfecte, amb parada per esmorzar al restaurant Xopluc de Boldú el dia de pujada i dinars a Roda d’Isàvena, i als restaurants La Rutlla de Barruera i Can Pere de Benavarri el dia de tornada. Tots hem quedat molt satisfets d’aquesta sortida, de la programació de visites, de la bona elecció de l’hotel i restaurants i, no cal dir-ho, del coneixement que hem tingut del ric patrimoni de la Vall de Boí.