La Vall de Sant Aniol: engorjats i salts d’aigua

SENDERS DE PETIT RECORREGUT PER CATALUNYA

Ruta: La Vall de Sant Aniol: engorjats i salts d’aigua – 16 km – 5:20 h
Diumenge 3 de juny de 2018

Hola, amics del Grup de Muntanya!

Avui ens hem desplaçat amb cotxes particulars fins al llogaret de Sardenes, on ens hem trobat sis caminadors: la Dolors, la Montse, en Josep, l’Enric, el Miquel i el Martí. Aquí destaca la masia de Can Garcelan i l’ermita de Santa Cecília on ens hem assegut darrera l’absis a esmorzar.
Agafem una pista forestal fins arribar al Pont del Pas dels Aures, que creua la riera de Sant Aniol. Seguim per un engorjat, fins arribar al pont romànic de Sant Valentí.
Caminem per l’interior del bosc que voreja la riera. Anem pujant per un corriol rodejat d’alzines i anem pujant suaument fins que aquest es transforma en una pista que ens comunica amb el Mirador de Mart on veiem una vista del Bassegoda.

Finalment arribem al Coll de Talaixà (760 metres) on hi ha el poble del mateix nom. Destaca l’església de Sant Martí (segles XVII i XVIII), la Rectoria i el Refugi. Seguim el camí de baixada tenint com a referència el GR 11, a una banda trobem la masia abandonada de Quera. Hem passat una tanca de fusta fins arribar al salt de la Núvia on veiem el congost de la vall de Sant Aniol. Seguim baixant pel camí fins arribar a l’església romànica (segle XI) de Sant Aniol d’Aguja i la Rectoria. Aquí hi molta gent dinant, que és el que hem fet nosaltres.

Hem creuat la riera per un pont penjant, i tot seguit s’ha posat a ploure, cosa que ha dificultat les nostres passes ja que hem de vorejar la riera amb una roca mullada acompanyada de fang que pot fer relliscar. La pluja ha parat però hem hagut de creuar la riera tres vegades, alguns amb les botes posades saltant de pedra en pedra, altres sense botes i mitjons, i finalment alguns posant les botes directament a la riera de Sant Aniol.

Com que la riera tenia massa cabal, l’hem creuat per un pas més estret fins arribar a l’altra costat on hi ha una pista. Ara s’ha posat a ploure amb més intensitat i la pluja ens acompanya fins al final de l’excursió. Seguint un corriol ens ha conduit fins a la pista que ens ha dut fins al pàrquing de Sadernes, on hem arribat tots xops.
Ens veiem aviat!!

Martí Simó Pascual (04/06/2018)