Les Cingleres de Falgars d’en Bas

SENDERS DE PETIT RECORREGUT PER CATALUNYA
Ruta: Les Cingleres de Falgars d’en Bas  –  12,50 Km – 5:30 h
Dissabte 22 de febrer de 2020

Bon dia, amics del Grup de Muntanya!

Avui hem sortit de la vila de Sarrià amb un cotxe particular quatre caminadors: la Montserrat Martorell, l’Enric Caballé, en Miquel Piquet i en Martí Simó fins al municipi de Els Hostalets d’en Bas situat a la comarca de La Garrotxa. Hem anat a esmorzar a la Braseria “Esteve”. Tot seguit hem caminat pel carrer de la Teixeda amb les seves cases típiques del segle XVIII fins arribar a l’Església de Santa María. Sortint del poble per la carretera C-153 o el Camí de Sant Jaume hem tingut a la dreta unes vistes impressionants, els Cingles de Falgars d’en Bas fins arribar a la Casa Rural de l’Esquirol.

Hem creuat el riu Fluvià passant per el Pont del Molí Vell fins arribar al Camí Ral o Reial d’Olot a Vic fent una forta pujada per un camí empedrat construït al segle XVIII on hem arribat fins a la Font de les Marrades.

Hem anat pujant, creuant-nos amb el padró de la Creu de Sant Jordi, fent ziga-zaga, on a un costat ens hem trobat amb el Mas d’en Grau, antiga hostatgeria del Camí Ral dels segles XIV al XVIII, que ara és una casa particular, fins que hem arribat a la plana.

Hem anat per una pista fins a la carretera C-153 veien varies masies a banda i banda per l’altiplà del Collsacabra on, en un costat de la paret vertical, hem vist el Salt d’aigua de la Coromina i les boniques vistes de la plana de La Garrotxa i dels Pirineus nevats. Hem seguit pel GR-2, creuant el Torrent de Pujalriu  fins arribar al petit veïnat de Falgars d’en Bas (920 metres) on destaca la Rectoria i l’Església de Sant Pere (segle XI) ampliada al segle XVII amb dues capelles laterals i on hem aprofitat per fer-nos unes fotografies.

Deixem la pista i a la dreta ens trobem el Mas Pibernat (deshabitat des de 1893), fent una forta pujada amb diversos graons i agafats a una barana fins arribar al capdamunt del punt més elevat de l’excursió (955 metres) on es troba l’Església de Sant Miquel de Castelló o de Falgars, datada del segle XI i restaurada l’any 1947 amb un petit refugi per a excursionistes. Aquí hem parat per dinar i contemplar les boniques vistes de la plana de La Garrotxa i els seus pobles, els Pirineus nevats, el Puigsacalm i el Canigó.

Deixem el GR-2 i fem un fort descens amb ziga-zaga, trobant arbres caiguts degut el temporal Glòria fins arribar a una carretera asfaltada que ens condueix al poble d’Hostalets d’en Bas on per acabar l’excursió ens hem anat a refrescar-nos a la Braseria “Esteve”.

Donem les gràcies a l’Enric Caballé per haver-nos portat i guiat durant tota aquesta excursió gaudint d’aquests paisatges i d’aquesta caminada.

Martí Simó Pascual (22/02/2020)