L’Hospitalet de l’Infant. 16 de març de 2019

L’Hospitalet de l’Infant
16 de març de 2019

En un dia primaveral de cel clar i lluminós i temperatura molt agradable vam fer la sortida turística anant a l’Hospitalet de l’Infant (Baix Camp) per visitat les restes de l’antic hospital que dona nom al poble. Era el 16 de març i veritablement va ser tot un encert anar a aquesta vila per fer-hi una visita turística que va resultar altament cultural.

Aquest hospital va ser fundat l’any 1310 per Blanca d’Anjou, esposa de Jaume II, i acabat pel seu fill l’Infant Pere d’Aragó i d’Anjou el 1343, amb la finalitat de donar allotjament i atenció als vianants que feien el camí de Barcelona a València, tant a les persones com a les cavalleries, abans de traspassar el coll de Balaguer. Era un gran edifici gòtic de planta quadrada, fortificat i amb sis torres de defensa atès que hi havia el perill dels sarraïns per mar i dels bandolers des de l’interior.

Després de moltes vicissituds, d’aquest gran edifici sols en queda una de les torres, alguna dependència reconstruïda i murs exteriors als quals s’hi han adossat cases. Però l’interès en conservar la memòria d’aquest històric edifici ha sigut intens i amb resultats immillorables. L’exposició feta amb documentació de l’època, plafons amb molta informació, fotografies antigues i un ben fet audiovisual ens van donar a conèixer la funció hospitalària, no solament del de l’Hospitalet de l’Infant, sinó que també de tots els altres hospitals coetanis de Catalunya i territoris adjacents.

La visita encara va ser més amena en tenir dos expertíssims guies que van explicar-nos moltíssimes coses de forma molt entenedora i erudita.

L’Hospitalet de l’Infant és un poble d’estiueig, integrat al municipi del Vandellós, amb un bonic passeig marítim, port esportiu, molts hotels i força torres que sols són utilitzades per vacances. En sortir de la visita a l’hospital, els guies ens portàren a aquest passeig marítim des d’on vàrem poder admirar llargues platges de sorra fina i amb unes panoràmiques molt belles.

La gastronomia també va fer agradable la sortida. A l’anada vam fer parada al bar-restaurant El Celler d’Ordal, on ens tenien preparat un bon esmorzar, i per dinar la Rosa, coordinadora de Turisme, ens portà al magnífic restaurant La Borda d’en Manel, a la urbanització Miami Platja, on vam delectar-nos amb un bon àpat, ben esplèndid i ben fet que ens deixà bens satisfets.

En resum, fou una sortida de turisme cultural molt perfecta que els trenta-tres assistents l’hi hem d’agrair.