Manresa. 18 Març 2017

La sortida turística del passat 18 de març va ser un èxit total tan pel nombre d’assistents com per la importància històrica i artística dels llocs visitats.

Vam anar a Manresa per conèixer el seu passat medieval i la seva Seu. Amb la sort que ens ho va anar explicant una guia molt documentada del Centre d’Interpretació del carrer del Balç. Aquest carrer conserva encara l’essència d’un carrer medieval i és un bon exemple de l’urbanisme del segle XIV.
De traçat estret i sinuós, el seguírem per comprovar com s’adapta al perfil d’una balcera o cingle amb diferents nivells esglaonats i recorre sota els porxos que hi ha entre casa i casa per tal d’aprofitar l’escàs espai que hi havia dins la ciutat murallada.

Desprès entràrem al Centre d’Interpretació emplaçat a la planta baixa i al celler, que són les restes que queden d’un antic casal noble, i allí vàrem veure un muntatge de diversos audiovisuals que ens van informar del valor d’un conjunt patrimonial únic i ens va permetre descobrir com era la Manresa medieval i la influència del rei Pere III el Cerimoniós en el seu desenvolupament.

En sortir d’aquest Centre d’Interpretació ens conduïren a la Seu on l’esplendor del gòtic català ens va corprendre. És un espai majestuós d’una sola nau d’extraordinària amplada. Allí, a més d’encantar-nos amb la seva concepció arquitectònica, vàrem tenir ocasió d’admirar algunes obres d’art que conserva a l’interior, tal com el retaule del Sant Esperit i la cripta, un espai barroc del segle XVI.

Aquestes activitats culturals van ser complementades per les gastronòmiques consistent en esmorzar al restaurant Bonaplata, allotjat a una antiga masia a Sant Joan de Vilatorrada, i un bon dinar al restaurant Masia Puigbó, també establert a una masia amb vestigis del segle XV a Sallent.

Aquesta és la ressenya de la sortida dels Turistes de l’Agrupació a Manresa. Ara esperem amb ànsia la propera sortida que no ens la podem deixar perdre ja que anirem a l’Alt Empordà per visitar el Castell de Peralada i el seu interessant contingut museístic.