Memorial Joaquim Serra 2017

MEMORIAL JOAQUIM SERRA 2017
Dilluns 30 d’octubre – 20:00 h. – Teatre Romea – Barcelona

AGERMANAMENT MUSICAL ENTRE CATALUNYA I VALÈNCIA AL MEMORIAL JOAQUIM SERRA 2017

El músic valencià Ramon Cardo i Serra escriu l’obra d’encàrrec “El pas del temps”, que s’estrenarà el 30 d’octubre al Teatre Romea.

Ramon Cardo i Serra, de 47 anys i nascut a Godella, és un reconegut saxofonista, intèrpret, compositor, director i pedagog, i el protagonista de la nova edició del Memorial Joaquim Serra 2017 que, per primer cop, encarrega una obra a un músic del País Valencià.

Per aquesta edició, Cardo ha escrit l’obra d’encàrrec “El pas del temps”, un divertiment per a tenora solista i cobla, que s’estrenarà el dilluns 30 d’octubre, a les 20 hores, al Teatre Romea de Barcelona.

Com a compositor, entre els darrers treballs, ha endegat un projecte al voltant del cant d’estil valencià barrejat amb una formació de Big Band de Jazz, així com ha publicat el seu primer disc de la Big Band Universitat Jaume I (UJI).

Com a intèrpret de saxo i director, Cardo lidera el quartet Ramon Cardo Big Band, l’octet Ramon Cardo ORANGE SWING, Enjazzats Big Band i UJI Big Band. És director del departament de Jazz de la “Universitat Jaume I” de Castelló i del departament de jazz del Conservatori Superior de Música de València.

LA GRAN FESTA MUSICAL PER A COBLA DE LA TARDOR BARCELONINA

El programa de l’edició d’enguany inclou obres per a una i dues cobles. La primera part l’iniciarà la cobla Mediterrània interpretant tres sardanes de la nissaga Serra: “La pubilla empordanesa”, de Josep Serra i Bonal; “Les goges dansaires”, del seu germà Miquel Serra i Bonal (del que enguany es commemora el 150è aniversari del naixement) i “Ofrena a València”, de l’homenatjat Joaquim Serra, programada en honor al compositor convidat.

A continuació la cobla Sant Jordi, encara amb la direcció del mestre Bernat Castillejo, interpretarà una composició de Pep Ventura, la “Sardana sobre motivos del Faust” (en l’any del bicentenari del mestre); per acabar la primera part amb l’obra d’estrena de Ramon Cardo, “El pas del temps”, amb Jordi Molina com a tenora solista.

La segona part estarà dedicada a composicions per a dues cobles de compositors com Claude Henry Joubert, Josep Sancho Marraco, Manuel Oltra i Lluís Lloansí, interpretant-se també l’espectacular ”Allegro ma non tanto – Finale”, el quart dels “Quatre moviments en forma de simfonia” del barceloní Josep M. Bernat, en el 25è aniversari del seu òbit.

UN MEMORIAL AMB MOLT PRESTIGI

El Memorial és una iniciativa de l’Agrupació Cultural Folklòrica Barcelona que pretén recordar aquest compositor, el seu llegat, així com projectar la música per a cobla de caràcter simfònic.

Joaquim Serra, de fet, va ser soci de mèrit de l’Agrupació barcelonina. De fet, l’entitat ha dedicat bona part de la seva activitat a la promoció de la seva obra, així com la preservació del seu llegat, amb la convocatòria de diferents certàmens musicals, dels Premis Joaquim Serra (entre el 1957 i el 1999) i, finalment des del 2000, aquest Memorial, com a plataforma dedicada a incentivar la creativitat en l’àmbit de la música per a cobla.

Per aquest motiu, cada any l’organització fa un encàrrec a un compositor que, normalment, s’estrena en l’àmbit de la música de cobla gràcies a aquest certamen. Al llarg de les 17 edicions, el memorial ja ha estrenat obres de Pedro Pardo, Albert Guinovart, Francesc Burrull, Joan Albert Amargós, Joan Vives, Víctor Cordero o bé els americans Kevin Kaska i Louis Stewart i l’anglès Tim Garland, entre altres.

L’estrena de les obres d’encàrrec té lloc durant la celebració del Memorial Joaquim Serra, un gran concert de música per a cobla que obre la temporada de concerts de cobla a Barcelona i que compta habitualment amb la participació de les cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, així com amb l’assessorament i col·laboració de l’Associació Músics per la Cobla.

Per descarregar la nota de premsa, feu clic aquí!

PROGRAMA

Primera part
Cobla Mediterrània
Bernat Castillejo, director

La pubilla empordanesa (sardana) – Josep Serra i Bonal
Les goges dansaires (sardana) – Miquel Serra i Bonal

Ofrena a València (sardana) – Joaquim Serra i Corominas

Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
Bernat Castillejo, director

Sardana sobre motivos del Faust (sic) – Pep Ventura

Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
Jordi Molina, tenora
Ramon Cardo, director

El pas del temps (estrena) – Ramon Cardo i Roig
Divertiment per a tenora solista i cobla

Segona part

Cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
Joan Torras, percussió
Bernat Castillejo, director

(amb les cobles separades)
Muntanyes del Canigó (balada) – Claude-Henry Joubert i Ferreol
Narcisa (sardana) – Josep Sancho i Marraco
Virgiliana (sardana) – Manuel Oltra i Ferrer

(amb les cobles juntes)
Quatre moviments en forma de simfonia – Josep M. Bernat i Colomina
IV – Allegro ma non tanto – Finale
La darrera florida (sardana) – Lluís Lloansí i Marill

Bernat Castillejo i Ramon Cardo, directors
Jordi Molina, tenora solista
Joan Torras, percussió
Jordi Saura, presentació

Entrades només amb invitació:

Només s’hi podrà accedir amb invitació, així que ja podeu reservar les vostres entrades a la secretaria de l’Agrupació el més aviat possible, tant per correu electrònic com per telèfon. La data límit és el 25 d’octubre.
Uns dies abans del concert, us enviarem un codi de reserva que haureu de mostrar a les taquilles del teatre per poder recollir les vostres entrades a partir d’una hora abans de que comenci el concert, és a dir, a partir de les 19h.