Memorial Joaquim Serra 2018

MEMORIAL JOAQUIM SERRA 2018
Dilluns 12 de novembre – 20:00 h. – Teatre Romea – Barcelona

El Memorial Joaquim Serra 2018 s’ha celebrat el 12 de novembre de 2018 a les 20h. al Teatre Romea amb la participació de les cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona.

La compositora mexicana María Granillo ha composat l’obra d’encàrrec “La cobla de los alientos’, que s’ha estrenat durant el concert. Maria del Consuelo Granillo Martínez, nascuda a Torreón (Estat de Coahuila) el 1962. Llicenciada en Composició a la Escuela Nacional de Música de la Universidad Nacional Autónoma de México (UNAM) amb Postgraus a la Guildhall School de Londres, un Master a l’University of York (UK) i el Doctorat en Composició a la British Columbia University a Vancouver (Canadà). Actualment i des de 1993 es Professora Titular de Composició a la Facultat de Música de la UNAM”

L’obra d’encàrrec, de Maria Granillo, “La cobla de los alientos”, ha contribuit a aportar una nova perspectiva i més repertori al tractament concertístic de la cobla. A Mèxic, els instruments de fusta són anomenats alientos i el títol “Cobla de los alientos” de la seva obra juga poèticament amb la polisèmia de la paraula per dir també “esperança”. Granillo fa que els diversos instruments de vent que integren la cobla prenguin un relleu molt específic, polièdric, tot formant una mena de retaule musical de profund lirisme que semblava produir en so la formulació d’un enigma.

Granillo ha compost música per a totes les formacions tradicionals: orquestra, cor, quintet de vent, quartet, etc., que presenta tot sovint. Fa poc va estrenar també un Trio. Per a ella va ser fonamental anar a Anglaterra, perquè li va donar la perspectiva dels seus orígens, de la seva cultura. Un altre moment important va ser el retorn i començar a viure de la composició i de l’ensenyament. Per a ella, les classes a la universitat són una altra vocació, tan important com la composició.

El programa de l’edició d’enguany ha inclòs obres per a una i dues cobles. En el programa, a més de l’esmentada estrena de la doctora Granillo, hi destaca una obra quasi inèdita per a dues cobles del mestre Cassià Casademont i composicions de Ricard Viladesau, Josep Minyana, Agustí Borgunyó, Antoni Planàs i, òbviament, de la nissaga Serra. També s’han interpretat les sardanes “Les comares”, de Josep Serra i “Primaveral”, de Joaquim Serra. Tot un luxe.

PROGRAMA

Primera part
Cobla Mediterrània
Marcel Sabaté, director

Les comares (sardana) – Josep Serra i Bonal
A n’Aureli Capmany (sardana) – Josep Minyana i Bordas
Camí de Mèxic (sardana) – Ricard Viladesau i Caner

Cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona

L’ermita vella (sardana) – Joaquim Serra i Corominas
Cobla de los alientos (estrena) – Maria Granillo

Segona part

Cobles Mediterrània i Sant Jordi-Ciutat de Barcelona
Joan Torras, percussió
Marcel Sabaté, director

(amb les cobles separades)

Sentiments de la terra (caprici simfònic) – Cassià Casademont

(amb les cobles juntes)

Tardorenca (sardana) – Antoni Planàs i Marca
Entre els meus (sardana) – Agustí Borgunyó i Garriga
Alt Empordà (sardana) – Ricard Viladesau i Caner

Entrades només amb invitació:

Només s’hi podrà accedir amb invitació, així que ja podeu reservar les vostres entrades a la secretaria de l’Agrupació el més aviat possible, tant per correu electrònic com per telèfon. La data límit és el 25 d’octubre. Uns dies abans del concert, us enviarem un codi de reserva que haureu de mostrar a les taquilles del teatre per poder recollir les vostres entrades a partir d’una hora abans de que comenci el concert, és a dir, a partir de les 19h.