Organyà i El Vilar de Cabó. 14 d’abril de 2018

ORGANYÀ I EL VILAR DE CABÓ
14 d’abril de 2018

El dia d’aquesta sortida turística, el 14 d’abril, va ser gris i plujós. No obstant els trenta-un participants vàrem tenir la sort d’assolir el nostre objectiu de visitar la vila d’Organyà sense haver d’obrir el paraigües.
Organyà és una bonica vila ja esmentada en documents del segle IX que conserva l’estil pagesívol del seu origen amb un barri antic que és un dels millors de l’Alt Urgell. Hi abunden cases amb balconada de fusta, on hi penjaven les panotxes de blat de moro perquè s’assequessin, i amb bones barbacanes per protegir-les de la pluja. Es conserven també arcs medievals d’entrada a la vila i restes de l’antiga muralla. Però l’edifici més emblemàtic és la Col·legiata de Santa Maria, un cenobi ja esmentat l’any 993 del qual solament es conserva l’església, que tot i haver sofert moltes modificacions, encara té algun vestigi de la seva primera construcció.


Però el fet més important d’aquesta església és que a la seva sagristia s’hi van trobar les anomenades Homilies d’Organyà, una col·lecció de sermons escrits en català considerada com el primer text literari conegut escrit en la nostra llengua. Vàrem veure una fidel reproducció ja que el text autèntic es conserva a la Biblioteca de Catalunya.
En l’estada a Organyà ens acompanyà una guia que ens va anar explicant molt sàviament la història de la Col·legiata, de les Homilies i dels bonics carres de la vila i fins i tot ens indicà una ben reputada xarcuteria on tots ens vàrem proveir dels seus bons productes.

Per dinar teníem taula emparaulada al restaurant El Portal, a Organyà mateix, on vàrem fer un bon i abundant àpat. En acabar de dinar, i encara que plovisquejava suaument, ens vam arribar al poblet de El Vilar de Cabó, a uns deu quilòmetres d’Organyà, on vàrem donar una volteta pels seus endreçats carrers amb típiques cases de pedra molt ben conservades i amb una vetusta esglesiola amb campanar d’Espanya i un petit i molt polit cementiri al seu costat.
D’anada vàrem fer parada a Cervera per esmorzar al restaurant Bargués i de tornada la clàssica paradeta a la Panadella. Tota la jornada va ser molt atractiva i il·lustrativa malgrat no veure el sol en tot el dia.