Os de Balaguer. 11 d’abril 2015

La Secció de Turisme ens va porta el dia 11 d’abril d’enguany a Os de Balaguer (la Noguera). Una sortida molt agradable i instructiva que ens va permetre conèixer aquest poble, ja existent el segle IX, i visitar el Museu de les Campanes ubicat a la gran sala gòtica del castell.

IMG_5636_1600x1067

Iniciàrem la jornada turística de bon matí. L’autocar ens portà directament al restaurant Xopluc, a Boldú (l’Urgell), on esmorzàrem esplèndidament i on també hi anàrem a dinar.

A Os de Balaguer ja ens esperava un bon guia que ens explicà la història del poble i del seu famós castell anomenat Os Maligirum Castrum per la gran dificultat que tingué el vescomte Girau Pons de Cabrera per conquerir-lo als musulmans el 1116. Més tard va tenir un important paper en les batalles entre als comtes d’Urgell i els de Cabrera. Les seves runes van ser restaurades com a casal fortificat i últimament, abandonat i saquejat. La seva reconstrucció definitiva és molt recent i s’ha aprofitat per instal·lar-hi el Museu de les Campanes ja que a Os de Balaguer es fa una trobada anual de campaners. Hi ha campanes de diferents mides i procedències i, per tant, de sonoritats variables. El guia ens reptà a fer-les sonar fent escala musical i tots vàrem tenir l’oportunitat de ser tocacampanes.

IMG_5648_1600x1067

Durant el viatge vàrem poder gaudir del paisatge primaveral de la Segarra, l’Urgell i la Noguera, amb els verds sorprenents dels camps de blat i de panís i el groc lluminós de la colza florida. Tot en un dia assolellat de primavera que recordarem sempre.