Reus. 19 d’octubre de 2019

TURISME CULTURAL
Reus
19 d’octubre de 2019

El viatge turístic a la capital de Baix Camp realitzat el 19 d’octubre va ser fet amb la finalitat de visitar la casa Navàs, obra de l’arquitecte Lluís Domènec i Montaner i joia de l’arquitectura modernista. En arribar a la plaça del Mercadal, on hi ha aquesta casa, vam trobar-nos amb la passejada que diàriament fan els “Avis i Avies per la Llibertat” per exigir la llibertat dels presos polítics i dels exiliats. No cal dir que van merèixer el nostre aplaudiment.

La casa Navàs és espectacular, el seu interior està cuidat al mínim detall i tot respon a un intel·ligentíssim plantejament de decoració d’estances amb mobiliari ben treballat, vidrieres admirables i pintures murals i elements escultòrics de gran valor que la converteixen en un ric museu del modernisme. Una guia ens explicà, amb molt encert, el seu historial fent-nos veure, ensems, totes les particularitats de la decoració d’un dels edificis modernistes més espectaculars d’Europa i potser l’obra més important de Domènech i Montaner. No cal dir que tots quedàrem embadalits i encantats d’aquesta visita. Un cop acabada vam tenir temps per fer una passejadeta pel carrer de Monterols fins a la plaça de Prim, uns indrets amb molta animació, i fer el clàssic aperitiu amb el famosíssim Vermut de Reus.

D’anada, en passar per l’Ordal, hi vam fer parada per esmorzar al bar-restaurant El Celler d’Ordal. Com sempre ens van oferir un molt bon pa amb tomàquet i tota classe d’embotits, pernil i formatge per acabar amb un bon cafè o infusió.

Per dinar vam anar al restaurant de l’ermita de Paretdelgada, al municipi de la Selva del Camp, on també ens van oferir un molt bon àpat de plats molt ben cuinats.

Paretdelgada és un santuari marià esmentat ja l’any 1200, amb l’església restaurada l’any 1940. Hi vam entrar i quedàrem impressionats per la seva grandària i les pintures que decoren totes les seves parets. El nom de Paretdelgada ve derivat de la vil·la romana que hi havia en aquest indret, un monument de gran interès arqueològic que s’excavà el 1935 per recuperar els seus mosaics.

Aquesta diada turística la recordarem pel seu atractiu cultural, la qualitat gastronòmica de l’esmorzar i el dinar, el bon temps i la grata satisfacció que ens va produir als trenta turistes que hi participàrem.