Santuari de Puiggraciós – Grau de la Trona – Sot de Bac – El Figaró-Montmany

ANEM A BUSCAR EL PESSEBRE AL GRAU DE LA TRONA
Santuari de Puiggraciós – Grau de la Trona – Sot de Bac – El Figaró-Montmany : 12,31 Km – 5:10 h
Dissabte 26 de setembre de 2020

Bon dia, amics senderistes!

Després d’aplaçar l’excursió del dissabte 14 de març durant sis mesos degut a l’Estat d’Alarma per la pandèmia de la Covid-19, finalment hem sortit avui dissabte 26 de setembre de la vila de Sarrià amb cotxe. Hem anat la Montse Martorell, l’Enric Caballé, el Víctor Casanovas, en Miquel Piquet i en Martí Simó fins a l’Ametlla del Vallès, on ens estava esperant el nostre amic Enric Fiestas. Després hem anat fins al Santuari de la Mare de Déu de Puiggraciós (Vallès Oriental) on hem deixat els cotxes i esmorzat. El Santuari fou construït l’any 1701 i es venera una imatge gòtica de la Mare de Déu. Aquest està situat a 689,6 metres d’alçada on es tenen unes magnífiques vistes de la plana del Vallès Oriental.

Ens hem posat a caminar per una pista seguint el PR-32 (senyals blanques i grogues) fins a arribar al Coll de Can Tripeta (750 metres) tot pujant i tenint a la nostra dreta més vistes del Vallès amb els seus municipis i la serra de Collserola al fons. Feia un dia tant clar que s’ha vist el mar amb un vaixell. Hem continuat caminant fins a trobar una forta pujada esglaonada que ens ha dut fins a l’abandonat Castell de Clascar, antiga masia restaurada a principis del segle XX i ara en un estat decadent. Continuem el camí ara seguint les senyals del GR-5, la carena dels Singles de Bertí. En aquest tram el nostre amic Miquel Piquet s’ha trobat unes restes fòssils d’una petxina.

Seguint el sender veiem a la llunyania el Grau de la Trona, fins que girem a la dreta baixant per uns esglaons naturals i arribem al nostre objectiu.

El Grau de la Trona està situat a 521 metres i allí hi trobem nostre pessebre. Ens hem fet unes fotografies en grup per immortalitzar aquest moment i gaudir del paisatge tant verd dels Singles de Bertí. Els nostres amics Enric Caballé i Miquel Piquet han desmuntat el pessebre.

Hem fet una forta baixada amb un camí molt pedregós seguint el mateix PR-32 fins arribar a la balma de Sot de Bac, on les roques fan unes formes molt irregulars. Hem agafat una pista que ens ha conduit fins a la via del tren. Entrant al municipi de El Figaró i Montmany  hem anat a dinar al Bar Restaurant “La Cuspineda”. Aquí tots hem dinat en bona companyia. Per postres el nostre amic Víctor Casanovas ens ha convidat a bombons per celebrar el seu cinquanta-quatrè aniversari avançat, ja que és el 30 de setembre. Hem de donar les gràcies als nostres amics Enric Fiestas i Enric Caballé per haver-nos portat fins aquests paisatges i a l’Enric Fiestas per fer-nos de guia durant tot el sender.

Martí Simó Pascual (26-09-2020)