Sarrià – Ermita de Sant Medir – Sant Cugat del Vallès

SENDERS DE PETIT RECORREGUT PER CATALUNYA
Ruta: Sarrià – Ermita de Sant Medir – Sant Cugat del Vallès – 15,6 Km – 4:30 h
Dissabte 24 d’octubre de 2020

Bon dia, amics del Grup de Muntanya!

Avui ens hem trobat a la Plaça de Sarrià cinc caminadors: la Montse Martorell, l’Enric Caballé, en Miquel Piquet, en Víctor Casanovas i en Martí Simó, ja que hem suspès l’excursió al Torrent de la Cabana per causes de força major fent-ne una altre d’alternativa. Començant a caminar a dos quarts d’onze pujant pel Carrer Major de Sarrià fins al Dessert de Sarrià i arribant a la Carretera de les Aigües.

Hem fet una forta pujada per un bosc de pins, tenint al nostre darrere la ciutat de Barcelona, i davant la Torre de Collserola de 288,4 metres d’altitud obra de Norman Foster. Hem caminat pels senders de la muntanya fins a travessar la carretera BP-1417.

A continuació hem travessat un pont des d’on es divisa la muntanya de Montserrat a una banda. Hem seguit un camí que fa una forta baixada i ens ha portat fins a una pista que segueix el GR 6.

Arribem finalment a l’Ermita de Sant Medir. Capella d’estil romànic amb campanar de doble espadanya.

La tradició i el culte comença al segle XI amb la popularització de la llegenda de Sant Medir a Barcelona. L’any 1802 es va fer el primer aplec i a partir del 1846 es van afegir els romeus de la vila de Gràcia.

Des de llavors cada 3 de març és la destinació de la romeria de la Festa de Sant Medir que es celebra a les viles de Gràcia i Sarrià.

Tots cinc ens hem assegut a dinar al costat de l’ermita i en acabar el nostre amic Miquel Piquet ens ha convidat a menjar de postres uns panellets d’ametlles i pinyons per celebrar per avançat el dia de Tots Sants.

Després hem continuat caminant per el GR 6 deixant a un costat la Masia Restaurant Can Borrell fins arribar al Pi d’en Xandri. Un arbre amb mes de 230 anys d’antiguitat que va germinar l’any 1774. Te una alçada de 23 metres, un perímetre de 3,20 metres de tronc, un gruix de soca de 3,60 metres. L’any 1997 va patir un acte vandàlic d’un joves que el volien tallar i cremar-lo.

Arribats al municipi de Sant Cugat del Vallès situat a la comarca del Vallès Occidental hem anat a buscar els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya que ens han portat fins a Barcelona.

Martí Simó Pascual (24/10/2020)