Sender urbà. 29 d’octubre 2017

SENDER URBÀ PEL BARRI DE SANT ANDREU DE PALOMAR
Diumenge 29 d’octubre de 2017


Bon dia, amics del Grup de Muntanya!

Avui a dos quarts d’onze ens hem trobat vuit persones a la plaça d’Orfila, guiades per la Montse Martorell, en Miquel Piquet, en Martí Simó i amb la col·laboració especial de la Júlia Gràcia pel barri de Sant Andreu de Palomar.
Barri d’origen romà i d’industrialització tardana, quan es van instal·lar les fàbriques com la pionera Fabra i Coats, seguida de la Maquinista i la Fabricació Nacional de Colorants, incorporat a Barcelona l’any 1902.
Sortint del nucli del barri on destaca l’església gran i l’ajuntament, hem seguit pel carrer de Santa Marta fins al carrer Gran de Sant Andreu, l’eix vertebrador del barri.
Tot seguit hem arribat a la Casa Bloc, un conjunt d’edificis racionalistes en forma d’U construïts durant la Segona República pels arquitectes del grup GATCPAC.
Hem continuat caminant fins arribat a la Xemeneia de Can Galta Cremat. Fins arribar a la plaça del Comerç o del Rellotge.
Aquí s’han incorporat els altres companys, que han vingut a la segona part del recorregut. Hem arribat a la plaça del Mercat que és una plaça porxada molt singular que data del 1908. Caminant per diversos carrers del barri hem descobert vàries cases modernistes construïdes per la petita burgesia local.
També hem visitat la parròquia de Sant Pacià, que destaca pel paviment decorat amb mosaics de dibuixos geomètrics dissenyats per l’Antoni Gaudí.
Tot seguit hem arribat a la Rambla de Fabra i Puig on destaca la Torre de l’Aigua (1910) i Can Guardiola, edifici modernista amb esgrafiats.
En acabat tots hem anat a dinar al Bar Restaurant Versalles, datat de l’any 1915, que és un dels més antics del barri de Sant Andreu del Palomar.

Dediquem aquest sender urbà pel barri de Sant Andreu del Palomar al nostre amic Francesc Comas que ens va suggerir aquesta ruta.

Martí Simó Pascual (29-10-2017)