Terres de l’Ebre. Maig 2016

TERRES DE L’EBRE
5,6,7 i 8 de maig de 2016

045

Qui hagi estat alguna vegada a les Terres de l’Ebre no pot evitar tornar-hi. Per això els turistes de l’Agrupació hi hem tornat fent-hi estada del 5 al 8 de juny. Ens allotjàrem a l’hotel La Venta de la Punta, a la població de Santa Bàrbara i des d’allà realitzàrem les sortides per visitar alguns dels mil punts interesants d’aquelles terres.

El primer dia, pel matí i abans d’anar a l’hotel, anàrem a Sant Carles de la Ràpita per fer una llarga passejada en “golondrina” per la badia dels Alfacs, arribant a les muscleres i contemplant la costa des de les tranquil·les aigües contingudes pel Trabucador i la Punta de la Banya, tot escoltant les explicacions d’un vell mariner. A la tarda vàrem fer una instructiva visita a l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, on un expert meteoròleg ens donà una magnífica lliçó sobre els estudis del sol que fan i ens acompanyà a visitar els pavellons de Sísmica, meteorològica, ionosfera i magnètica terrestre.

052

Un altre dia anàrem a visitar el Museu de la Pauma, a Mas de Barberans, on admiràrem el patrimoni etnològic del treball manual del margalló per fer no solament cistelleria, sàrries, escombres, senalles i cabassos sinó que també objectes decoratius i fins i tot agulles de pit, arracades, anells i diademes.

Una de les altres visites va ser al Centre d’Interpretació de la vida a la Plana, ubicat a l’antic molí d’oli de la masada (masia) de Martí, una de les més antigues de Santa Bàrbara, on s’explica l’explotació de la Plana del Montsià, el correu de l’olivera i la tradicional producció d’oli.

074

Recorrent el país vam anar al pantà d’Ulldecona, en un meravellós indret del riu de la Sénia a la Tinença de Benifassà (Baix Maestrat); al Parador Nacional de Turisme instal·lat al castell de la Suda de Tortosa i a fer un bonic recorregut pel Delta de l’Ebre visitant el Trabucador, la platja dels Miratges, el llac de l’Encanyissada i la casa de Fusta.

088

Però la passejada més emotiva va ser al massís dels Ports on, com cada any, vam dinar al Mas de Lino, a uns 1.100 metres d’altitud i després de fer uns onze quilòmetres de complicada pista amb jeep. No cal dir que el dinar, servit pel restaurant Clau, dels Reguers, fou abundant i de qualitat i vàrem ser atesos com sempre amb una agradable afabilitat de molt agrair. Abans de dinar vàrem tenir la sorpresa de la visita d’una simpàtica cabra salvatge de gran cornamenta. En acabar de dinar ens va tornar a visitar i va ser obsequiada amb pa sec que se’l menjà tranquil·lament a pocs metres de nosaltres.

085

L’últim dia de la nostra estada vàrem dinar al restaurant rural El Molí de Rosquilles, a Masdenverge, un antic molí d’oli on encara hi ha la mola de pedra i la premsa de biga, tot molt ben conservat. Ens serviren una deliciosa paella de galeres molt gustosa i ben cuinada. Acabada la sobretaula, emprenguérem el retorn a Barcelona tot esperant que l’any vinent puguem tornat a gaudir a les Terres de l’Ebre d’una estada tant aprofitada, instructiva i divertida com la d’enguany.

007