Torrelavit.16 de novembre de 2019

TURISME CULTURAL
Torrelavit
Dissabte 16 de novembre de 2019


La sortida de Turisme del passat 16 de novembre va ser realment força agradable. Érem trenta els que hi participàrem i ens van portar a Torrelavit (Alt Penedès) per visitar el seu Centre d’Interpretació de l’Aigua i conèixer la importància que l’aigua ha tingut per generar valor econòmic a aquet poble.

Vam tenir la sort que l’alcalde, el senyor Manuel Raventós, ens expliqués l’original creació del municipi resultat de la unió de dos pobles adjacents, Terrassola i Lavit, per formar el de Torrelavit, per tant, encara que hi ha un sol carrer Major té dues parròquies, Santa Maria de Lavit i Sant Marçal de Terrassola, aquesta amb tres absis impressionants i molt ben conservada, és una joia del romànic del segle XII.

Torrelavit és un poble amb gran vitalitat que li ve dels molins paperers del segle XVII al XX que li han donat riquesa, tots en el curs del riu de Bitlles. Això ho vam trobar molt ben explicat a l’exposició que vam visitar i ben comentat pel guia que ens acompanyava.

Acabada la visita vam anar a dinar al restaurant Cal Tresó, al mateix poble, on ens oferiren un bon àpat. Esmorzàrem de camí al bar-restaurant El Celler d’Ordal, on altres vegades hem fet i sempre ens hi hem sentit ben tractats. Ara esperem amb il·lusió la propera sortida per anar a visitar les interessants restes que queden del Monestir de Santa Maria de Gualter, a la Noguera, i fer el tradicional dinar prenadalenc.