Tortellà, Besalú fins a Can Batlle

MANTENIMENT DEL SENDER GR 1
Tortellà, Besalú fins a Can Batlle – 1,1 Km. – 1:30 h.
Diumenge 22 de Juliol del 2018

Hola, amics del Grup de Muntanya!

Avui ens hem desplaçat amb un cotxe particular fins al municipi de Tortellà situat a la comarca de La Garrotxa. Anem quatre caminadors: la Montse, l’Enric, el Miquel i en Martí.
Fem aquesta sortida per substituir els adhesius vells posats l’any 2016 i posar-ne unes de noves per indicar millor el GR1 en els municipis de Tortellà i Besalú.

En arribar al poble ens hem situat on ens indica la descripció d’aquesta etapa del GR1, és a dir, per una carretera asfaltada. Passem per una fàbrica i una urbanització. Allà hem començat a posar uns adhesius blancs i vermells de la FEEC que serveixen per indicar el sender.

Entrem en el nucli urbà fins a la Plaça del Mercat on destaca, per la seva alçaria, l’església parroquial de Santa Maria (segle XVIII). Els fanals de l’enllumenat públic dels carrers principals del poble són com culleres de fusta, que representen l’antiga indústria del poble que feien estris de cuina de fusta de boix molt corrent en aquestes contrades. I el Pont del Llierca, que és d’estil romànic, reformat al segle XVI.

Seguim pel carrer de França fins al Casino, arribant al carrer la Font on allà també enganxem els adhesius blancs i vermells que indiquen per on segueix el GR1.
Tortellà està documentada des de l’any 996, formà part de la baronia de Sales i va ser destruïda totalment pel terratrèmol de 1428.

En acabar hem tornat a agafar el cotxe per desplaçar-nos fins al municipi de Besalú. Hem deixat el cotxe al pàrquing i hem agafat unes escales que ens porten al Pont Vell romànic (segle XI) que creua el riu Fluvià.


En arribar al carrer Pont Vell, hem posat un altre adhesiu. Hem seguit per la Plaça de la Llibertat, seguint pel carrer Canó, fins arribar a la plaça del Prat de Sant Pere. Sortint del nucli antic, agafant el llarg carrer Josep Pla, allà també hem posat varis adhesius per indicar el GR1.

Deixem un camp d’esports a la dreta i un poliesportiu seguint una pista asfaltada que ens ha dut a la masia de Can Batlle on hem fet les últimes comprovacions de les senyals pintades en el 2016.
En acabar hem tornat a Besalú on hem anat a dinar al Restaurant Els Roures, situat a la plaça del Prat de Sant Pere.

L’origen de Besalú es remunta al segle X. Té un traçat urbà de l’Edat Mitjana molt coherent sobre el que destaquen diversos monuments com: el Pont Vell, el Monestir de Sant Pere, l’església-hospital de Sant Julià, l’església de Sant Vicenç, el Palau de la Cúria Reial, la Sinagoga i el Micvé. L’any 1966 va ser declarat “Conjunt Històric-Artístic Nacional” pel seu gran valor arquitectònic.

Adéu! Que passeu unes bones vacances d’estiu. Ens tornem a veure el setembre que comencem a caminar de nou.

Martí Simó Pascual (23-07-2018)